יום חמישי, 9 במאי 2013

השתלת שיניים

האסוציאציות הנקשרות לחור הפעור בחלל הפה, הן רובן ככולן בעלות מטענים שליליים: בסרטים היו אלה ה"רעים" שחסרה להם שן שעה שחייכו ברשעות, בחיי היום יום הן עדות להזנחה, עוני ואף להזדקנות נטולת כבוד. 
טיפול של השתלת שיניים דוחק את כל אותן אסוציאציות הצדה, תוך הפגנת חיוך זוהר ומלא שיניים.


הזדקנות ניתן לעכב, לא למנוע
נכון הוא, שתחזוקה קלוקלת של היגיינת הפה מגבירה את הסיכויים לאבד שיניים, אך לא כל אובדן של שיניים ניתן היה למנוע. גם אם הסיבות הן תורשתיות, או שהגורמים לאובדן מקורם במחלות ואפילו תאונות, הרי שכל אלו הם בגדר נסיבות שאינן בשליטתנו. נוסף על כל אלו, עוברות השיניים שלנו במהלך השנים תהליך טבעי של התבלות. אמנם, את הזמן אי אפשר לעצור ולא את ההזדקנות, אך בהחלט ניתן לשפר את איכות חייו של מי שאיבד את שיניו על ידי השתלת שיניים.

סף הרגישות
אחד התגמולים עבור תחזוקה הולמת של היגיינת הפה, בא לידי ביטוי בזקנתנו: ככל שנשמור ונקפיד יותר, כך גם רמת השחיקה והבלאי של השיניים ירדו פלאים.
בדרך כלל, הסימנים הראשונים לשחיקה הם רגישות בעת שתייה של משקה חם או קר, תחושת אי נוחות ואף כאב. בהמשך, ללא טיפול הולם, יתגלה קושי אמיתי בלעיסה של מזון מוצק.

 בנוסף, עם העליה בגיל עולה גם הרגישות למחלות שונות ונטיה מוגברת לדלקות חניכיים. נטילת תרופות מסוימות גורמות לעתים להחמרת הדלקת, וכעבור זמן, בהעדר תמיכת החניכיים בשיניים, יתחילו אלו האחרונות לנשור. כאשר נפער חלל בשל עקירה או נשירה, יש לבדוק אפשרות של השתלת שיניים בהקדם האפשרי.

לשפר את המצב, ומהר
אחת הסיבות שיש למהר ולהשתיל תותב במקום השן החסרה, היא הסכנה של ספיגת העצם. ככל שזמן ההמתנה יהיה ארוך יותר, כך יגדלו הסיכויים לספיגה, באופן שיקשה מאוד ואולי אף ימנע אפשרות של השתלת שיניים בעתיד.
מלבד הפגיעה במראה החיצוני, מחסור בשיניים יוצר מגבלות הן בלעיסת המזון ולפיכך גורר גם הפרעות עיכול, והן שיבושים בדיבור. פגיעה זו באיכות החיים מדרדרת את המצב הנפשי, לעתים עד כדי דיכאון חמור.


כיצד למזער את נזקי הזדקנות?
השנים נותנות אותותיהן גם במצבנו הדנטאלי, במיוחד משום שעל השיניים מופעלים כוחות חזקים מאוד באופן יום יומי משך שנים רבות. אך ניתן לשמר את הקיים, ולשם כך יש לשמור על מספר כללים בסיסיים.

הראשון שבהם, הוא כמובן: שמירה על היגיינת הפה, על ידי צחצוח בוקר וערב, שימוש בחוט דנטאלי, טיפול דו שנתי אצל שיננית וביקור אצל רופא לפחות פעם בשנה. בעבור אלו הסובלים מריבוי של אבן שן, מומלץ אף להגביר את תדירות הביקורים במרפאה.

ההתמדה תחסוך לכם עוגמת נפש רבה ונשירה של שיניים, ובהחלט תמנע מצבים של עקירה ובעקבותיהם תהליך של השתלת שיניים.